Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

Explosief meer malware op bedrijfsnetwerken na terugkomst op de werkvloer

Door 26 oktober 2020 maart 30th, 2021 Nieuws, SOC, Tesorion Immunity, Kwetsbaarheid
SolarWinds

LEUSDEN, Tijdens de intelligente lockdown daalde het aantal malwaremeldingen op bedrijfsnetwerken behoorlijk, waarna het bij terugkeer op de werkvloer explosief steeg. Cybersecurity organisatie Tesorion zag in maart van dit jaar het aantal malware detecties op de vier miljoen apparaten van haar klanten, dalen naar zo’n 600 per maand. In mei volgde een explosieve stijging en ging het aantal malware-incidenten gedetecteerd door Tesorion Immunity al over de 4.000 grens. In juni liep het zelfs tegen de 5.000 incidenten aan, wat maar liefst acht keer meer detecties zijn dan in maart. Apparaten die voor thuiswerken zijn gebruikt, blijken dus veel malware te hebben opgelopen in de eerste weken van de COVID-19 crisis en namen dit vervolgens mee naar het bedrijfsnetwerk.

Meer WLAN-apparaten == meer malware-incidenten

De pieken in malware-incidenten vallen doorgaans samen met de toenames van het aantal WLAN-apparaten op een netwerk. In mei en juni dit jaar gingen veel werknemers weer terug naar kantoor en kon malware via hun apparaat het bedrijfsnetwerk binnendringen. Op bedrijfsnetwerken bewaakt door Tesorion wordt malware snel gedetecteerd, maar thuis ontbreekt het regelmatig aan de juiste securitymaatregelen. Besmette gebruikers worden hierdoor pas opgemerkt bij terugkeer in het bedrijfsnetwerk. Er was ook een piek te zien in september 2019, wat verklaard kan worden door het aantal terugkerende scholieren en studenten na de zomervakantie.

Ernst Veen, Product Manager bij Tesorion: “In veel bedrijfsnetwerken hebben apparaten toegang tot alle omringende apparaten. Dit geeft hackers en malware alle vrijheid en gelegenheid om andere apparaten te detecteren en besmetten. Zo kan één apparaat dat tijdens het praktisch onbeschermd thuiswerken besmet is geraakt, de gehele organisatie platleggen wanneer het weer in het bedrijfsnetwerk komt. Een eerste stap in de beveiliging van een netwerk is dan ook om het netwerk te segmenteren. Dat zorgt er voor dat eventuele dreigingen veel minder schade aanrichten. Daarnaast hebben veel phishing-acties ingespeeld op de onzekere tijd waarin we ons verkeren. Het aantal phishing-acties is toegenomen, wat uiteindelijk bijdraagt aan het piekaantal malware-incidenten. Voor de komende thuiswerkperiode is het dus ook van groot belang dat de awareness van de medewerkers wordt verhoogd als het om phishing gaat.”

Meer weten over hoe COVID-19 hackers vrij spel geeft op bedrijfsnetwerken en wat je ertegen kunt doen?

Meten is weten

Tesorion Retrospect #1

In het Tesorion Retrospect Rapport #1 kijken we terug op het afgelopen jaar, een jaar waarin de COVID-19 crisis de bedrijfscontinuïteit onder grote druk heeft gezet. Leer hoe COVID-19 hackers vrij spel geeft op bedrijfsnetwerken.

Download rapport
Close Menu