Mensen zijn een belangrijke schakel in cybersecurity

We zijn altijd en overal verbonden. Onze data moet altijd beschikbaar zijn. Dit gemak heeft een keerzijde. Hoe wapenen we jouw gebruikers tegen deze risico’s?

Maak een afspraak

Technologie kan niet al onze fouten voorkomen

De mens is de sleutel tot de data

Samen werken we aan technologische oplossingen om de cybersecurity te vergroten. Daarbij spelen mensen verschillende rollen. Technologie kan echter niet alle fouten voorkomen, zo hebben we middelen nodig die mensen helpen om de juiste beslissingen te nemen.

Soms zijn mensen de oorzaak van een cybersecurityprobleem. Het menselijke aspect ontbreekt vaak in het denken over digitale veiligheid. Toch is de mens een belangrijke schakel in je informatiebeveiligingsbeleid. Hoe regel jij dat?

Wees gewoontes en blinde vlekken de baas

Menselijke gewoontes

Doe je een opdracht voor het eerst ben je optimaal geconcentreerd. De volgende keer is dat al wat minder. Het nemen van beslissingen is afhankelijk van perceptie en emotie. Dagelijks maken we keuzes zonder alle nodige relevante informatie of zelfs zonder erbij na te denken. Dat zijn ideale ingrediënten voor de cybercrimineel.

Focus op de mens

De cybercrimineel maakt gebruik van onze menselijke eigenschappen. Denk daarbij aan hebzucht, angst en respect voor autoriteit. Ook nieuwsgierigheid en medeleven worden niet geschuwd om  te misbruiken. Door berichten te sturen met: ‘je moet nu reageren’, zogenaamd gestuurd vanuit de overheid of ‘je kunt geld winnen’.

Klik maar op een link

De cybercrimineel vindt nieuwe methodes, zoals phishing via de telefoon. Veel voorkomende fraudepogingen zijn dat ‘jouw bank’ je belt, of je wordt benaderd via SMS of WhatsApp. Altijd met het verzoek om direct actie te ondernemen. Overkomt je zoiets? Bel altijd de persoon op het bij jou bekende nummer voor controle.

Hulp nodig bij
het uitzoeken?

Wil jij jouw medewerkers helpen om hun
cyberweerbaarheid te vergroten?
Weet je alleen niet waar dan
nu te beginnen?

Tesorion gebruikt jouw gegevens voor het versturen van de gevraagde informatie en mogelijk telefonisch contact. Je kunt je op elk gewenst moment afmelden. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.

Welke oplossingen zijn ideaal

Security Awareness

Medewerkers leren elk op hun eigen manier. Door trainingen aan te bieden die adaptief zijn en die aansluiten bij de doelgroep vergroot je het cyberbewustzijn, denk aan ‘Netflix-achtige’ films of juist korte en bondige video’s. Zo leer je bijvoorbeeld wat de cybercrimineel drijft.

Meer informatie

Security Games

In spelsituaties adopteren we kennis sneller, makkelijker en is het leuker leren. Daarom leert Tesorion je cyberdreigingen te herkennen door het gebruik van gamificatie. Krijg antwoord op de vraag: Hoe ga jij op de juiste manier met een cyberdreiging om?

Meer informatie

Phishing

De cybercrimineel blijft continu proberen gegevens bij jouw medewerkers te ontfutselen. Door periodiek dit soort aanvallen te simuleren kan je medewerkers trainen voor de situatie wanneer het echt fout gaat. Vergelijk het met de periodieke brand- en ontruimingsoefening.

Meer informatie

Heb je het allemaal al goed geregeld?

Binnen 5 minuten kan je dit inzicht al hebben, een incident kost je meer tijd.

Doe ons gratis assessment

Wij bieden bescherming aan

Of lees meer in onze blogs over cybersecurity en mensen

BlogNetwerk beveiliging
21 juli 2021

Het maken van back-ups is niet belangrijk

Je wordt geraakt door een ransomware-aanval. Een groot gedeelte van je bestanden is versleuteld en je bedrijf ligt stil. Medewerkers kunnen niet meer inloggen, de afhandeling van bestellingen uit de…
Terug naar kantoorBlog
12 juli 2021

Bereid je voor op terug naar kantoor

Na anderhalf jaar gedwongen thuiswerken, maken veel organisaties zich op om medewerkers weer op kantoor te laten werken. Nu de laptops, tablets en smartphones vrij massaal weer aangesloten gaan worden…
BlogCERT
25 juni 2021

Lorenz ransomware: analyse en gratis decryptor

BleepingComputer heeft laatst geschreven over een nieuwe ransomwarefamilie die organisaties over heel de wereld als doelwit heeft: Lorenz. Net zoals vele andere bekende ransomwarefamilies, breekt Lorenz ook in op de…