Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

Versleutelt u uw data zelf of laat u dat ransomware doen?

Ransomware is malafide software die uw computerbestanden versleutelt. Wilt u de beschikking houden over uw eigen data? Losgeld betalen helpt dan niet. Goede beveiliging wél.

Lees de whitepaper

Voorkomen is beter dan herstellen

Beveilig uw bedrijfsgegevens

De schade van ransomware kan enorm zijn. Het losgeld kan oplopen tot miljoenen euro’s. Maar hoger nog zijn de bijkomende kosten. Want vaak duurt het weken tot onmisbare bedrijfsgegevens weer beschikbaar zijn.

De schade aan uw reputatie is nog groter: al die tijd kunt u immers niet leveren. Bovendien bleken de gegevens van uw klanten en zakenpartners bij u niet veilig. Want om de druk te vergroten, dreigen de daders tegenwoordig om uw data te verkopen aan de meestbiedende of domweg online te zetten. En dat vertellen ze ook aan uw partners.

Het is duidelijk: in zo’n situatie wilt u niet terechtkomen. Dat hoeft ook niet, maar dan moet u de bedrijfsgegevens wel goed beschermen tegen een ransomware-aanval. Train uw medewerkers, zodat ze misleidende mailtjes tijdig herkennen. Beveilig apparaten, houd software up to date. En maak betrouwbare back-ups, voor als het toch misgaat.

De strijd met cybercriminelen wordt heviger

Icon Ransomware

Ransomware wordt sluwer

Steeds meer organisaties worden slachtoffer van ransomware: grote bedrijven, kleine bedrijven, banken, ziekenhuizen, overheidsinstellingen… Geen enkele bedrijfstak blijft gespaard. En de aantallen blijven groeien, tot 43% van de bedrijven in 2021. De schade kan enorm zijn.

De cybercriminelen die ransomware inzetten, worden steeds professioneler. Sommige bendes zijn nu zelf miljoenenbedrijven. Ze geven veel geld uit om de ransomware steeds gevaarlijker te maken. Soms verschijnen er in enkele maanden wel drie updates.

Icon Ransomware

Bedrijven vechten terug

Andersom stellen bedrijven zich steeds weerbaarder op: 42% van de slachtoffers zei nee tegen de afpersers in 2021. In plaats daarvan vergroten bedrijven hun budget voor cybersecurity. In Nederland groeide het aandeel cybersecurity van 13 tot 22 procent van het gemiddelde IT-budget.

De verdediging bestaat vooral uit backup-systemen die zelf beschermd zijn tegen ransomware en bestanden snel terug kunnen zetten. Verder zijn slimme beveiliging van computers en tijdige software-updates belangrijk.

Icon Ransomware

No More Ransom

Zijn uw bestanden toch versleuteld door gijzelsoftware? Dan is de oplossing misschien te vinden op www.nomoreransom.org. Dit is een samenwerkingsverband van Europol, de nationale politie, Tesorion en andere beveiligingsbedrijven.

Van vele tientallen ransomware-producten hebben zij de decryptiesleutel gevonden. Die hoeft u dus niet meer te ‘kopen’ bij de cybercriminelen. Op de genoemde website kunt u zelf checken of uw gegijzelde bestanden ook op deze manier bevrijd kunnen worden.

Hoe houdt u ransomware buiten de deur?

Tesorion gebruikt uw gegevens voor het versturen van de gevraagde informatie en mogelijk telefonisch contact. U kunt zich op elk gewenst moment afmelden. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.

Onepager ransomware

Ransomware aanvallen groeien en worden duurder

Maar dat overkomt u niet. Toch?

Cybercriminelen spelen in op uw emoties, want ze willen hun slachtoffers zoveel mogelijk geld afpersen. Betaal nú, of anders bent u alles kwijt! Tegelijk benaderen ze uw klanten en zakenpartners om de druk verder op te voeren. De schade van een ransomware-aanval is dus niet alleen financieel, maar ook psychologisch vaak heel zwaar.

Hoe komt de ransomware binnen op uw netwerk? Meestal via uw eigen medewerkers, als ze klikken op een link in een misleidend ‘phishing’-mailtje. Dan geven ze vaak hun inloggegevens prijs. Het kan ook gebeuren dat de criminelen binnendringen via een zwakke plek in uw bedrijfsnetwerk, zoals een laptop met achterhaalde beveiliging of oude systeemsoftware.

Als het dan misgaat, is een goede back-up essentieel: 57% van de aangevallen bedrijven kreeg op die manier de data terug. Soms is de back-up echter zelf ook versleuteld of gewist door de criminelen. Dan is de ellende dus compleet. Wilt u een succesvolle ransomware-aanval voorkomen? Zorg dan dat u de basisbeveiliging op orde hebt.

Gratis Basis op Orde-checklist
Group Icon - Ransomware

23

Groepen
Victim Icon - Ransomware

1097

Slachtoffers
Countries Icon - Ransomware

66

Landen
Branches Icon - Ransomware

18

Branches
Wallet Icon - Ransomware

25000

Euro per uur

Waar begint u
met de verdediging
tegen ransomware?

Onze medewerkers kunnen u helpen
om de juiste stappen te zetten.

Tesorion gebruikt uw gegevens voor het versturen van de gevraagde informatie en mogelijk telefonisch contact. U kunt zich op elk gewenst moment afmelden. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.

Betalen doen we graag snel

Sleutels van criminelen werken niet altijd

Van de organisaties die nog niet zijn getroffen is 67% bereid te betalen. Overigens wel pas na dat het zelf herstellen van de gegevens niet is gelukt. Het is niet altijd gezegd dat data altijd terugkomt na het betalen van losgeld. Data-recovery is immers geen specialisme van de criminelen: vaak hebben ze de ransomware alleen maar gekocht. Tesorion ontdekte bijvoorbeeld dat de bekende gijzelsoftware Nemty een fout bevat, die grote bestanden onherstelbaar beschadigt.

Tot slot kreeg 80% van de betalers een nieuwe aanval te verwerken. Dat is logisch: de criminelen hadden immers gezien dat ze gevoelig waren voor chantage.

Ransomware
Ransomware

Geen tijd te verliezen

Tijd is alles als het om ransomware gaat

Er moet onmiddellijk worden ingegrepen wanneer de ransomware begint uw bestanden te versleutelen. Vervolgens moet er snel overzicht zijn van de schade: wat moet er terug worden gezet uit de back-up? En dat terugzetten mag geen kwestie zijn van moeizaam handwerk, bestand voor bestand.

Voor al deze uitdagingen zijn er tegenwoordig goede technische oplossingen. Zodat het herstel van een ransomware-aanval geen kwestie van weken is, maar van uren of zelfs minuten.

Ransomware kent diverse oorzaken: hoe kan het misgaan?

Themapaper

Malware

Wat is malware eigenlijk? En waarom is het zo schadelijk? En belangrijker; hoe voorkomt u besmetting met malware?

Download de themapaper

Themapaper

Datalekken

De afgelopen periode bleek regelmatig dat een datalek de beste kan overkomen. Toch wilt u dit liever voorkomen. Hoe?

Download de themapaper

Whitepaper

Thuiswerken

We kunnen overal ons werk doen. Daar schuilt ook meteen een risico. Heeft u voldoende maatregelen getroffen?

Download de whitepaper

Aan welke oplossingen kunt u dan denken?

Heeft u het allemaal al goed geregeld?

Binnen 5 minuten inzicht, een incident kost meer tijd.

Doe ons gratis assessment

Wij bieden bescherming aan

Close Menu