Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

Wat u moet weten over stoppen met faxen

Door 4 januari 2022 mei 6th, 2022 Blog

Op de tendentieuze datum 1 april 2022 stopt KPN definitief met ISDN. Daarmee komt er een einde aan de traditionele fax uit de jaren 80. Om die reden stopt de Rechtspraak op 1 februari met het traditionele faxverkeer en maakt dan plaats voor Veilig Mailen. Op die manier wordt het mogelijk vertrouwelijke informatie te versleutelen en veilig te delen.

De fax – die zijn oorsprong in 1843 vindt – wordt nog steeds gebruikt door bepaalde beroepsgroepen, zoals de zorg en de advocatuur. Juist omdat de fax uiterst betrouwbaar is en een zogenaamde verzendbevestiging afgeeft. Nu KPN stopt met de ISDN-dienstverlening kan de traditionele fax niet blijven voortbestaan.

Tijd voor een modern alternatief. Oftewel: Veilig Mailen.

Plan een gratis demo

Wat is een fax eigenlijk?

Een fax is een apparaat dat een document leest en via een telefoonlijn verzendt. De fax van de ontvanger print het document met een snelheid van een paar pagina’s per minuut.

De fax kwam in de jaren 80 van de vorige eeuw op en verving toen voor zakelijke en spoedeisende communicatie (deels) de telex en het postverkeer. Rond de eeuwwisseling, toen e-mailen steeds gebruikelijker werd, verdwenen de faxapparaten op veel plaatsen.

Makkelijk én veilig delen van e-mail en bestanden

Als u er zeker van wilt zijn dat de informatie in een e-mail veilig is van afzender tot aan de mailbox van de ontvanger, dan moet de e-mail worden versleuteld. Bovendien wilt u een oplossing die net zo betrouwbaar is als de fax. Zo wilt u dat de inhoud van de e-mail tijdens de verzending niet door derden kan worden gelezen. Kortom: u heeft een oplossing nodig. Wanneer u zich verdiept in het onderwerp e-mailversleuteling, wordt u al snel geconfronteerd met termen als “privésleutel”, “openbare sleutel”, “certificaten”, “ondertekenen”, “S/MIME”, “PGP”, “herroepingscertificaat” enz. Dat klinkt ingewikkeld en zou zomaar kunnen betekenen dat u veel tijd kwijt bent aan het begrijpen van de techniek en de bijbehorende termen, nog even los van het implementatieproces van deze traditionele e-mailversleutelingsmethoden.

De pragmatische aanpak van Tesorion helpt u om eenvoudig en snel Veilig Mailen te introduceren binnen uw organisatie. Denk daarbij aan aanverwante processen, advies bij de technische en menselijke kant en het zorgen voor een naadloze implementatie en de training van uw gebruikers. Wanneer uw organisatie niet hoeft te voldoen aan de NTA 7516 norm, wordt er gekozen voor de standaard inrichting. Er kan worden gekozen voor een on-premise inrichting in het eigen netwerk of via de cloud. Wilt u fax-waardig veilig mailen, dan moet de gekozen oplossing voldoen aan de NTA 7516 norm. De werking is hieronder schematisch weergegeven.

Eenvoudige werking veilig mailen

1. U verstuurt een vertrouwelijk bericht.
2. Er wordt gecontroleerd of de ontvanger NTA-compliant is.
3. Als dat zo is dan kan de ontvanger het bericht openen.

Wilt u veilig mailen zien werken?

Wilt u met eigen ogen de eenvoud van deze oplossing zien? Ontdekken hoe u beter kunt samenwerken? Of moet u Veilig Mailen met de Rechtspraak en weet u niet hoe? En tenslotte hoe u de faxt vergeet?

Tesorion gebruikt uw gegevens voor het versturen van de gevraagde informatie en mogelijk telefonisch contact. U kunt zich op elk gewenst moment afmelden. Lees voor meer informatie ons privacybeleid. In dit specifieke geval worden uw gegevens gedeeld met onze partner Cryptshare voor de uitvoering van deze campagne. Lees voor meer informatie hun privacybeleid.

Close Menu