De lessen van 25 jaar cybersecurity
Om de digitale weerbaarheid van organisaties verder te versterken en te leren van het verleden, belichten wij de periode 2000-2025 vanuit een cybersecurityperspectief.

Digitale transformatie
Vrijwel elke sector heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met digitalisering. Organisaties die nog zonder digitale middelen opereren zijn een zeldzaamheid geworden. Deze digitale transformatie heeft organisaties efficiënter en flexibeler gemaakt, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee.
De afhankelijkheid van IT-systemen is de laatste jaren toegenomen, en daarmee ook de noodzaak om deze systemen goed te beveiligen.
Cyberdreigingen nemen toe en evolueren razendsnel. Er wordt gebruikgemaakt van steeds meer geavanceerde technieken; van phishing-aanvallen op basis van voice phishing, tot geavanceerde ransomware.
Cybercrime vormt daarmee een serieuze bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit en reputatie. Een solide securitystrategie is daarom geen luxe meer, maar een absolute noodzaak voor elke organisatie die veilig en toekomstbestendig wil opereren.
Organisaties leren van fouten uit het verleden en kunnen hierbij putten uit een grote verscheidenheid aan best practices.
Het verleden voorspelt de toekomst
Welke lessen kunnen we leren van incidenten die in het verleden hebben plaatsgevonden?

Risicogebaseerd werken
Door een aanpak te kiezen die uitgaat van risicogebaseerd werken breng je de essentie in kaart: welke componenten van je organisatie moet je beschermen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen?
Deze risicogebaseerde aanpak is een noodzaak nu veel organisaties (nog deels) in onwetendheid verkeren en op zoek zijn naar cybersecurity-houvast.
Bedenk dat je niet alles kunt beschermen en zeker niet alles tegelijk. Breng in kaart wat je echt moet beschermen en investeer daarin, lerend van de lessen uit het verleden.
Versterk je digitale weerbaarheid
Managed Detection and Response
In de afgelopen jaren heeft technologie de efficiëntie van SOC’s sterk verbeterd. AI en automatisering helpen analisten door patronen te herkennen, meldingen te filteren en dreigingen sneller te beoordelen. Zo monitoren wij IT-omgevingen nauwlettend op afwijkend gedrag.
Intelligence Driven Protection
De informatie die wordt gebruikt door de SOC-experts kan verder worden verrijkt met informatie vanuit threat intelligence. Het is voor organisaties belangrijk om te weten welke informatie er over jouw organisatie wordt gedeeld op het clear-, deep- en darkweb.
Voldoen aan wet- en regelgeving
Wet- en regelgeving biedt organisaties handvatten om het niveau van cybersecurity omhoog te brengen. Denk aan de Cyber Resilience Act, de CER-richtlijn, de Cyberbeveiligingswet (NIS2) en de Digital Operational Resilience ACT (DORA).
De ontwikkeling en groei van cybercrime
Cybercrime blijft in ontwikkeling. Wanneer we kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar dan valt het volgende op:
Supply chain-aanvallen
Cybercriminelen infiltreren bij softwareleveranciers of dienstverleners om via hen klanten en partners te compromitteren.
AI-gedreven phishing en deepfake-fraude
Cyberaanvallers gebruiken AI om phishingberichten geloofwaardiger te maken of deepfake-video’s en -audio te genereren voor identiteitsfraude. Zo wordt CEO-fraude steeds overtuigender.
Er zijn momenteel een beperkt aantal voorbeelden van incidenten waarbij criminelende stem van een leidinggevende of directielid nabootsten om medewerkers te overtuigen geld over te maken..
Zero-day-exploits
Hackers misbruiken onbekende kwetsbaarheden (zero-days) in veelgebruikte software voordat een patch beschikbaar is.
Aanvallen op API's
Cybercriminelen richten zich op kwetsbaarheden in Application Programming Interfaces, vaak door verkeerde configuraties of zwakke authenticatie.
Download de visiepaper over 25 jaar cybersecurity
In deze paper geven we handvatten om de cybersecurity van jouw organisatie te verbeteren aan de hand van de ontwikkelingen en een aantal cyberincidenten die de afgelopen 25 jaar hebben plaatsgevonden.

Vertrouwd door toonaangevende organisaties in Nederland
Aangenaam, wij zijn Tesorion
Tesorion is een 100% Nederlandse, onafhankelijke cybersecuritydienstverlener. Wij bestrijden cybercriminaliteit en minimaliseren bedrijfsrisico’s. Tesorion beschermt jouw organisatie 24/7 dankzij onze technologie en meer dan 100 experts.