Cybersecurity in de zorg
De beste zorg bieden in een snel innoverende en digitaliserende sector, dat vraagt om passende cybersecuritymaatregelen waarbij er veilig samengewerkt kan worden.

Toegankelijke experts
Onze Nederlandse experts zijn 24/7 bereikbaar en kunnen bij een dreiging meteen voor je in actie komen.

Het borgen van goede zorg: nu en in de toekomst
De zorgsector verandert snel. Van elektronische patiëntendossiers tot apparatuur voor het bieden van zorg op afstand en de inzet van AI. De sector innoveert en digitaliseert in razend tempo. Toch ziet de zorgsector zich ook geconfronteerd met financiële en personele uitdagingen en verouderde apparatuur. Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met toenemende wet- en regelgeving en strengere audits.
Om de cyberveiligheid van zorgorganisaties te versterken introduceerde de Europese Commissie in januari 2025 een actieplan dat zich onder andere richt op het versterken van preventieve capaciteiten, betere detectie en identificatie van dreigingen en de response op cyberaanvallen via een snelle interventiedienst en nationale oefeningen. Wij geven alvast een aantal handvatten.
Belangrijke trends in de zorgsector
Compliancedruk neemt toe
Als zorgorganisatie moet je rekening houden met tal van certificeringen en normeringen zoals AVG, NTA 7516, NEN 7510, ISO 27001 en NIS2 (in Nederland de cyberbeveiligingswet). Vanuit wet- en regelgeving groeit de druk om de digitale weerbaarheid te verbeteren.
Via de cyberbeveiligingswet krijgen zorgorganisaties te maken met een zorgplicht. Dit betekent dat zorgorganisaties maatregelen moeten nemen om hun netwerk- en informatiesystemen tegen incidenten te beschermen. Hoe vertaal je deze eisen naar de praktijk en houd je grip op (patiënten)data? Onze consultants helpen je op weg of zijn beschikbaar als CISO-as-a-Service.
Samenwerking steeds belangrijker
Binnen de zorg wordt er steeds meer samengewerkt met partners. Denk aan technologiepartners voor bijvoorbeeld medische apparatuur of IT-infrastructuur, of partners vanuit facilitymanagement die zich bezighouden met klimaatbeheer-systemen.
Het kunnen echter ook ketenpartners als verzekeraars of instanties voor welzijn en werk zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze partners op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste systemen, terwijl je tegelijkertijd de kans op een cyberincident minimaliseert? Wij helpen je met het monitoren van datastromen, en ondernemen actie bij een mogelijk incident.
Groeiende zorgbehoefte
De huidige samenleving legt een grote druk op de zorg. Nieuwe technologie als AI, domotica en zorg op afstand moeten helpen om de werkdruk te verminderen en clienten zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De inzet van nieuwe technologie, zoals AI, kan daarbij helpen.
Ontwikkelingen als zorg op afstand, monitoringsoplossingen of AI om sneller tot een diagnose te komen of patronen te ontdekken bieden de zorg veel voordelen. Toch zorgen deze ontwikkelingen er ook voor dat de kans op een cyberincident, zoals een datalek of informatiediefstal toeneemt. Hoe ga je om met een incident? Welke stappen neem je? Wij helpen je de schade te beperken.
Veiligheid staat voorop
De zorgsector is een kritieke infrastructuur en een steeds populairder doelwit voor cybercriminelen en staatshackers. Een cyberaanval kan directe gevolgen hebben voor patiënten doordat systemen (deels) uitvallen en zo voor vertragingen of verstoringen in essentiële zorgprocessen zorgen.
Om de impact van een incident zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wij helpen je met alle aspecten, van beleid en het voldoen aan wet- en regelgeving tot het monitoren en reageren op mogelijke incidenten.

Neem contact met mij op
Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die Tesorion biedt voor de zorgsector. Neem contact met mij op.