Wat is Managed Detection and Response (MDR)?
Managed Detection and Response (MDR) is een externe dienst waarmee je je IT-omgeving 24 uur per dag, 7 dagen per week laat monitoren op verdachte activiteiten. Het unieke aan MDR is dat het niet alleen dreigingen detecteert, maar er ook direct op reageert.
MDR combineert geautomatiseerde detectietools met de kennis van ervaren securityanalisten. Als er een incident plaatsvindt grijpt de dienstverlener, in overleg met jou in. Dat kan variëren van het isoleren van een endpoint tot het adviseren over herstelmaatregelen. MDR is dus geen statisch systeem, maar een actief beveiligingsmodel dat continu bijstuurt.
In tegenstelling tot traditionele beveiligingstools zoals firewalls of antivirussoftware, stopt MDR niet bij detectie. Het richt zich juist op wat er gebeurt zodra preventieve lagen falen. Dat maakt MDR een belangrijke bouwsteen binnen een moderne, gelaagde beveiligingsstrategie.
Wat zijn MDR-diensten en wat leveren ze concreet op?
De term “MDR-diensten” verwijst naar het totale pakket aan activiteiten dat een MDR-dienstverlener uitvoert voor jouw organisatie. Afhankelijk van de dienstverlener kunnen de onderdelen iets verschillen, maar de kern bestaat uit:
1. Detectie
Met behulp van onder andere sensoren, endpoint agents, netwerkmonitoring en API-koppelingen worden bijvoorbeeld verdachte patronen en afwijkend gedrag gedetecteerd. Deze dreigingen worden zowel on-premise, als in hybride- of cloud-omgevingen gedetecteerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van:
- Gedragsanalyse
- Threat intelligence
- Artificial intelligence
- Correlatie van logdata
2. Analyse
Een geautomatiseerde melding is niet genoeg. Analisten interpreteren de gegevens en beoordelen de ernst van de dreiging. Door gebruik te maken van context, vergelijkbare incidenten en realtime dreigingsinformatie, wordt bepaald of de melding legitiem is. In overleg met de klant wordt bepaald hoe er moet worden ingegrepen.
3. Respons
Bij een bevestigd incident grijpt het Security Operation Center (SOC) samen met het MDR-team in en overlegt dit met de klant. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het isoleren van een gecompromitteerd apparaat
- Het blokkeren van verdacht netwerkverkeer
- Het informeren van de klant met een concreet stappenplan
- Forensische analyse voor root cause
Wat zijn de voordelen van Managed Detection and Response?
MDR levert directe, meetbare voordelen op. Organisaties die MDR inzetten ervaren onder andere:
- Snellere detectie van dreigingen – Incidenten worden snel opgepakt
- 24/7 zicht en grip op je omgeving – Geen afhankelijkheid meer van kantoortijden of handmatige monitoring, maar 24/7 bewaking die snel wordt opgepakt dankzij uitbesteding aan een gespecialiseerd team.
- Minder ruis – Alleen relevante incidenten komen bij je terecht, dankzij filtering door (onze) analisten
- Lagere kosten dan een eigen SOC – Geen eigen team van analisten nodig, geen infrastructuur, alleen nachtdienst wanneer zich een urgente situatie voordoet
- Voldoen aan compliance eisen – Rapportages voor audits, logging en incidenttracking
Het grootste voordeel? Rust. Als IT-manager weet je dat er altijd iemand meekijkt, meedenkt én handelt.
Voor welke organisaties is MDR geschikt?
Managed Detection and Response is bedoeld voor organisaties die cybersecurity strategisch benaderen en weten dat snelle detectie en reactie onmisbaar zijn in het huidige dreigingslandschap. MDR is geen noodoplossing, maar een structurele versterking van je securityarchitectuur.
MDR past bij organisaties die:
- Sterk leunen op digitale processen voor hun primaire bedrijfsvoering/ kritieke bedrijfsprocessen. Uitval of vertraging heeft directe impact op klanten of op de operatie
- Werken in gereguleerde sectoren en moeten voldoen aan bijvoorbeeld BIO, NIS2 (Cyberbeveiligingswet), DORA, ISO 27001 of AVG-eisen
- Een IT-landschap beheren, waar zicht op endpoints en netwerkgedrag cruciaal is
- Reeds investeren in cybersecurity, maar specifieke 24/7 detectie en respons willen uitbesteden
- Beveiligingsincidenten aantoonbaar willen afhandelen in lijn met interne risicobeheersing en externe audits
- Niet de capaciteit hebben binnen hun eigen organisatie om het IT-landschap te kunnen monitoren en bij incidenten te reageren?
MDR wordt vaak gekozen door organisaties die al investeren in cybersecurity , maar hun maatregelen willen aanvullen met continue monitoring en operationele opvolging. Denk aan IT-managers die de stap willen zetten van zicht naar actie met volledige controle, zonder een grote operationele belasting.
Wat is het verschil tussen een MDR en een SOC?
Het verschil zit in de structuur van de dienstverlening. Een SOC, of Security Operations Center, is een operationeel team dat verantwoordelijk is voor het monitoren, analyseren en opvolgen van beveiligingsincidenten. Dit kan intern worden ingericht of extern worden afgenomen, maar de organisatie blijft zelf verantwoordelijk voor de samenstelling, processen en capaciteit van het SOC. Een SOC kan daarvoor gebruik maken van een MDR-platform.
Managed Detection and Response (MDR) dienstverlening wordt geboden door een SOC, dat dit levert als ‘kant-en-klare’ dienst. Daarbij zijn monitoring, detectie, analyse en respons integraal onderdeel van de geboden dienst. MDR bevat vaste responstijden, vooraf ingerichte processen en de volledige operationele uitvoering.
MDR is een technologisch platform waarin informatie uit onder andere EDR en NDR oplossingen worden samengebracht.
Een SOC richt zich op een breed scala aan dreigingen, op threat en vulnerability management. Zij gebruiken de data die MDR levert waardoor SOC-analisten in overleg actie kunnen ondernemen.
Wat is het verschil tussen een MDR en een SIEM?
Een SIEM (Security Information and Event Management) verzamelt en correleert loggegevens uit verschillende systemen om afwijkend gedrag en mogelijke dreigingen te signaleren. Het biedt organisaties inzicht in wat er binnen de IT-omgeving gebeurt, vaak in realtime. Een SIEM voert zelf geen verdere analyse of opvolging uit. De opvolging van meldingen ligt bij het interne IT-team of bij een extern Security Operations Center.
Managed Detection and Response, kortweg MDR, bouwt voort op de inzichten uit een SIEM maar gaat verder. MDR combineert geavanceerde detectietechnologie met menselijke analyse en directe actie. Verdachte activiteiten worden niet alleen gedetecteerd, maar ook snel opgepakt, geverifieerd en indien nodig direct aangepakt.
Het belangrijkste verschil is dat een SIEM zich richt op dataverzameling en inzicht, terwijl MDR het volledige proces verzorgt van detectie tot reactie. Organisaties die geen eigen team of 24 uur per dag beschikbare capaciteit hebben om incidenten op te volgen, kiezen vaak voor MDR als complete beveiligingsdienst.
Wat is het verschil tussen een MDR en een XDR?
XDR, of Extended Detection and Response, is ooit ontstaan als de evolutie van EDR. XDR is een technologieplatform dat signalen uit verschillende bronnen combineert, zoals endpoints, netwerken, e-mail en cloudomgevingen. Het doel is om bredere en slimmere detectie mogelijk te maken. XDR is een technisch hulpmiddel dat data verzamelt, correleert en in context plaatst, maar zonder menselijke opvolging of actie.
Managed Detection and Response (MDR) gebruikt vaak XDR-technologie als onderdeel van de dienst. Daarbovenop biedt MDR menselijke beoordeling van incidenten, besluitvorming en actieve respons.
Het verschil zit in de reikwijdte van de dienstverlening. XDR is technologie zonder operationele opvolging, MDR combineert techniek en analyse tot een volledige detectie- en responsketen.