9 redenen voor digital risk protection

In deze blog geven we je 9 redenen waarom digital risk protection onderdeel van je cybersecurity zou moeten zijn.

Clip path group@2x

Digital risk protection als onderdeel van je cybersecurity

Ellipse 6

Het implementeren van een effectieve strategie voor digital risk protection (DRP) is cruciaal om proactief een cyberaanval te stoppen. Er is echter niet zoiets als een one-size-fits-all-oplossing als het gaat om DRP. Omdat elke organisatie een unieke digitale voetafdruk heeft, moeten de algoritmes voor het bewaken van de kroonjuwelen worden aangepast aan de betreffende organisatie. Een goede DRP-oplossing maakt het voor cybersecurityteams zo eenvoudig mogelijk om bedreigingsfeeds dynamisch te configureren, te integreren en te verrijken binnen één enkel platform. Zonder deze oplossing is het onmogelijk om deconstante toevloed van bedreigingsgegevens om te zetten in relevanteinformatie.

Omdat elke organisatie een andere digitale voetafdruk heeft, zal iedereen verschillende soorten bedreigingen tegenkomen. Hieronder volgen 9 redenen waarom je een DRP-oplossing zou willen inzetten.

  1. Phishing-detectie

Phishing is een bekende aanvalsmethode die al sinds het begin van het internet wordt gebruikt. Het is nog altijd een blijvende uitdaging om dit te stoppen, omdat ontvangers nog steeds regelmatig phishing-mails openen. Zolang deze methode zo eenvoudig en effectief blijft, zullen dreigingsactoren dit blijven gebruiken. Tegen de tijd dat een schadelijk bericht de inbox van een medewerker bereikt, is het te laat voor een endpoint securitysysteem. Dit is waar DRP te hulp komt: door sleutel phishing-indicatoren zoals geregistreerde domeinen, MX-recordveranderingen en DNS-reputatie bij te houden. Cybersecurityteams kunnen zo phishing-aanvallen proactief identificeren en stoppen bij de bron. Een DRP-oplossing kan kwaadaardige domeinen lokaliseren en snel verwijderen.

  1. Vulnerability relevantie

Met alle verschillende cybersecuritytechnologieën die worden gebruikt, is er een enorme hoeveelheid gegevens beschikbaar voor een cybersecurityteam. Hierdoor is het niet langer mogelijk om bedreigingsgegevens handmatig te koppelen aan de kwetsbaarheden van een organisatie. Een DRP-oplossing kan kwetsbaarheden verzamelen, gegevens uit verschillende bronnen gebruiken en deze in real-time analyseren om de grootste risico’s te identificeren en te valideren. Real-time beoordeling van kwetsbaarheden biedt cybersecurityteams de mogelijkheid om prioriteiten te stellen en de meest dringende bedreigingen onmiddellijk aan te pakken.

  1. Darkweb zichtbaarheid

Hoewel het darkweb op het gebied van bedreigingen veel anonimiteit biedt, kunnen cybercriminelen zich niet voor eeuwig verbergen. Een DRP-oplossing zoekt activiteiten op het clear, deep en dark web door hun targets, hulpmiddelen en medewerkers te identificeren. Een DRP-oplossing begrijpt hoe criminelen denken en hoe dreigingen evolueren, zodat cybersecurityteams kwaadaardige campagnes kunnen opsporen en proactief stappen kunnen ondernemen om deze te stoppen.

  1. Merkbescherming

Bedrijven besteden jaren en enorme hoeveelheden geld aan het bouwen van hun merken. Een merk is een van de belangrijkste en meest waardevolle bedrijfsmiddelen. Cybercriminelen richten zich vaak op trouwe klanten van een merk door zich voor te doen als gevestigde merken. Een DRP-oplossing is in staat deze externe bronnen te scannen en de originaliteit te bewijzen. Dit gebeurt door het scannen van domeinen, IP-adressen, mobiele apps en pagina’s op sociale media. Vervolgens kan er een waarschuwing worden gedeeld met de mogelijk getroffen afdelingen.

  1. Fraudebescherming

Elke organisatie heeft allerlei perimeter securitysystemen om directe aanvallen te dwarsbomen: firewalls, gateways, IDS/IPS, malwaredetectie, enzovoort. Dit zijn noodzakelijke systemen, maar cybercriminelen hebben manieren gevonden om ze volledig te omzeilen door middel van fraudeschema’s. Dit is met name een probleem voor bedrijven in de financiële dienstverlening en de detailhandel. Met onze DRP-oplossing bieden wij organisaties inzichten in phishingsites, gelekte inloggegevens, burgerservicenummers en bankrekeninggegevens van klanten en werknemers. Real-time meldingen stellen cybersecurityteams in staat om fraude te stoppen voordat het gebeurt, waardoor miljoenen euro’s aan schade kunnen worden bespaard.

  1. Identificatie van schadelijke mobiele apps

Het lijkt erop dat er tegenwoordig een mobiele app is voor zo ongeveer alles. Dat is geweldig voor consumentenmerken: ze kunnen communiceren met hun klanten op de apparaten die deze klanten het meest gebruiken. Maar cybercriminelen begrijpen dit en hebben gereageerd door malafide, kwaadwillende apps te ontwikkelen waar marketingteams niet naar zoeken of zelfs aan denken. Onze DRP-oplossing kan deze kloof overbruggen, waarbij app-stores van zowel legitieme als piraatversies worden gevolgd om verdachte apps te detecteren en verwijderingen te initiëren.Onze DRP-oplossing werkt samen met app-winkels om snelle verwijderingsprocessen te vergemakkelijken en de marketingafdeling te waarschuwen wanneer een poging tot imitatie van een merk wordt gevalideerd.

7.       Geautomatiseerde bedreigingsvermindering

Het grote aantal dreigingen waarmee een organisatie wordt geconfronteerd kan ontmoedigend zijn en de ernst van deze dreigingen versterkt het probleem alleen maar. Een DRP-oplossing kan deze bedreigingen automatisch verminderen en gegevens omzetten in actie. Dit betekent het blokkeren van bedreigingen, het verwijderen ervan, het opnieuw instellen van inloggegevens en het implementeren van beleid dat de organisatie veilig houdt. Succesvolle automatisering heeft het prettige neveneffect van het vereenvoudigen van inspanningen, in dit geval door securityhulpmiddelen te consolideren.

8.       Bewaking van gevoelige data en inloggegevens

Bescherming van klantgegevens en intellectueel eigendom is van cruciaal belang voor organisaties in de gedigitaliseerde wereld van vandaag. Een DRP-oplossing controleert op gestolen inloggegevens, wachtwoorden en andere gevoelige gegevens die cybercriminelen toegang tot bedrijfssystemen kunnen geven. De beste manier om inloggegevens en wachtwoorden geautomatiseerd te laten controleren door een DRP-oplossing is door deze te integreren met ActiveDirectory en Microsoft Exchange. Hierdoor kan een DRP-oplossing automatisch actieve referenties valideren en resetten als ze zijn gelekt.

9.       Cyber risicobeoordeling door derden

Het beschermen van bedrijfssystemen en alle externe componenten van de digitale voetafdruk is uitdagend genoeg, maar cybersecurityteams moeten ook op de hoogte zijn van de externe leveranciers die hun organisatie in dienst heeft. Deze externe leveranciers zijn vaak het doelwit van cybercriminelen, omdat ze integraties hebben met de systemen van hun klanten en kunnen fungeren als een kanaal voor toegang. Een DRP-oplossing kijkt ook naar de bedreigingen van deze externe partijen en beoordeelt de cyber-toeleveringsketen. Hierdoor is het cybersecurityteam in staat om een algehele risicoanalyse te doen en deze te beoordelen.

Samengevat: Bedrijven begonnen enkele jaren geleden met het beveiligen van interne netwerken door ze af te sluiten met behulp van een firewall en het inrichten van een IAM-omgeving. Vandaag de dag beveiligen organisaties zich door te focussen op het totale interne netwerk, van firewall tot e-mail en van IAM tot CASB. Daarnaast wordt monitoring en CSIRT meestal ook toegevoegd. De volgende stap is een DRP-oplossing, die buiten het netwerk van een organisatie kijkt, op het clear, deep en dark web. Hiermee wordt een organisatie proactief geïnformeerd over eventuele bedreigingen. Door relevante informatiete ontvangen, kunnen de oplossingen voor het interne netwerk proactief verbeterd worden om zo de toegang voor cybercriminelen te voorkomen.

Heb je vragen over digital risk protection of wil je weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.