Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

No More Ransom: vier jaar na de lancering

Door 27 juli 2020 oktober 25th, 2020 Blog, Nieuws
nomoreransom_partnership1

Vandaag, 27 juli 2020, heeft Europol een persbericht uitgestuurd met betrekking tot het vierjarig bestaan van het No More Ransom initiatief en de indrukwekkende resultaten die tot op heden zijn behaald. Als Tesorion zijn we trots op het feit dat we een van de partners zijn die dit initiatief ondersteunen en dat we een actieve bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van ransomware. Hieronder het Europol persbericht:

No More Ransom: hoe 4 miljoen slachtoffers van gijzelsoftware terugvochten tegen hackers

De wereld is in de greep van het coronavirus, maar in de luwte richt een heel ander virus een ravage aan. Hoewel dit virus al jaren rondwaart, is het aantal infecties de laatste maanden enorm toegenomen en heeft het kritieke bedrijfsprocessen van bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheden lamgelegd. Het gaat hier om gijzelsoftware (ransomware). Slachtoffers kunnen via de gratis portal ‘No More Ransom’ echter terugvechten, zonder de hackers te betalen.

Het online platform bestaat deze maand vier jaar. Sinds de start van het initiatief hebben meer dan 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen de ‘No More Ransom’-decryptor geraadpleegd. Dit heeft ertoe geleid dat naar schatting 632 miljoen dollar aan losgeldeisen niet in de zakken van criminelen terecht is gekomen.

Met steun van 163 partners zijn er in het afgelopen jaar 28 tools aan de database van de portal toegevoegd, waardoor er nu 140 verschillende soorten ransomware-infecties kunnen worden ontsleuteld. De portal is in 36 talen beschikbaar.

De belangrijkste cijfers zijn terug te vinden in deze infographic:

infographic NMR

Hoe werkt No More Ransom

No More Ransom is het eerste publiek-private initiatief waarbij slachtoffers van ransomware worden geholpen hun versleutelde bestanden te herstellen zonder de cybercriminelen te betalen.

Ga hiervoor naar de website nomoreransom.org en volg de stappen onder de tab ‘Crypto Sheriff’ om te bepalen door welke specifieke ransomware uw apparaat is getroffen. Wanneer blijkt dat er een oplossing beschikbaar is, verschijnt er een link waar de decryptor gratis gedownload kan worden.

Voorkomen blijft beter dan genezen

No More Ransom doet er alles aan om slachtoffers van ransomware te helpen, maar er zijn nog altijd veel varianten in omloop die nog niet ontsleuteld kunnen worden. Gelukkig kunt u zelf preventieve stappen ondernemen om uw bestanden tegen ransomware te beschermen:

  • Zorg altijd dat er een back-upkopie van uw belangrijkste bestanden beschikbaar is: in een clouddienst, op een externe schijf, op een usb-stick of op een andere computer.
  • Maak gebruik van betrouwbare en up-to-date antivirussoftware.
  • Download geen software van verdachte bronnen.
  • Open nooit bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs niet als ze belangrijk en geloofwaardig overkomen.
  • Bent u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer geworden, betaal geen losgeld!

Meten is weten

Tesorion Retrospect #1

In het Tesorion Retrospect Rapport #1 kijken we terug op het afgelopen jaar, een jaar waarin de COVID-19 crisis de bedrijfscontinuïteit onder grote druk heeft gezet. Leer hoe COVID-19 hackers vrij spel geeft op bedrijfsnetwerken.

Download rapport
Close Menu