Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

Cybercriminelen blij met angst rond Coronavirus COVID-19

Door 13 maart 2020 september 18th, 2020 Nieuws
corona fear

LEUSDEN – Op het moment dat wereldwijd maatregelen van kracht worden om activiteiten, evenementen en bedrijvigheid in te perken, is er in de wereld van cybercriminaliteit juist sprake van een opleving in activiteiten. Phishingmails, nepaccounts op social media en valse websites gerelateerd aan het Coronavirus zijn in korte tijd met een factor 5 toegenomen, zo constateren de cyberexperts van het Nederlandse Tesorion.

Bij Tesorion monitort men al weken verdachte digitale activiteiten die gerelateerd zijn aan het Coronavirus. Lodi Hensen, hoofd van het Computer Emergency Response Team bij Tesorion, ziet een waaier aan criminele methodes ontstaan om van de berichtgeving over het Coronavirus te profiteren. Zo worden malafide websites en mails gefabriceerd door kwaadwillende entiteiten en deze zijn vaak van professionele kwaliteit. “Ze zijn bedrieglijk echt en lijken bijvoorbeeld van de WHO te komen, van een andere gezondheidsorganisatie of van een overheidsinstantie. De nieuwsgierigheid van mensen zorgt voor een net iets minder kritische houding en alleen het noemen van COVID-19 is genoeg om toch even die bijlage te openen, of om die website te checken.”

Met name het advies van de overheid om meer thuis te werken is heel nuttig om een verdere uitbraak van COVID-19 te voorkomen of de verspreiding te vertragen. Tegelijk heeft het een averechtse uitwerking op de digitale gezondheid. Apparaten thuis zijn vaak (veel) minder goed beveiligd tegen malware dan die op het werk. Lodi Hensen voorziet daar de komende periode een probleem: “Wie in een moment van onoplettendheid op een link klikt of een bijlage opent, kan worden besmet en dat blijft dan vaak niet beperkt tot dat ene apparaat. Ook een digitaal virus is makkelijk overdraagbaar. Aan het overheidsadvies kan ik daarom alleen maar toevoegen dat mensen ook digitaal hun handen goed moeten wassen.”

Close Menu