Skip to main content
Nu hulp nodig bij een cyberincident?
Bel 24/7: 088-2747800

ROC Nijmegen

Toegankelijk, open, maar bovenal veilig

ROC Nijmegen, een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs, heeft de laatste jaren gecentraliseerd: de circa 10.000 studenten en 1.000 medewerkers zijn nu verspreid over vijf locaties. Met behulp van Tesorion Immunity zorgt de ICT-afdeling ervoor dat alle medewerkers en studenten snel en veilig van hun netwerk gebruik kunnen maken.

Arjan Teuwsen, unit coördinator infra, Jean Paul Houkes, ICT-medewerker en Rutger Janssen, ICT-medewerker

Het hoofdgebouw van ROC Nijmegen is in 2006 in gebruik genomen. “Op dat moment was het opzetten van een wireless netwerk de trend”, herinnert unit coördinator infra Arjan Teuwsen zich nog goed. “Steeds meer studenten namen hun eigen notebooks mee naar school. We moesten dus voor een laagdrempelige voorziening zorgen, zodat zij op school gebruik konden maken van hun eigen apparatuur.” De laatste jaren is Bring Your Own Device gemeengoed geworden in onderwijsland, dus ROC Nijmegen was er mooi op tijd bij.

”Het doel was iedereen gemakkelijk toegang geven tot het internet en netwerk. Ook met eigen apparaten, zonder dat er aanpassingen nodig zijn op de devices van de gebruikers. Dat gebruikers snel online kunnen komen was de voornaamste wens.”

Er zijn steeds meer mobiele apparaten. Daar moet je als onderwijsinstelling op inspelen.

Niet te veel dichtzetten

“Met Tesorion Immunity hebben gebruikers veel vrijheid, tot ze iets fout doen”, zegt Teuwsen. En dat is precies wat hij zocht. Andere partijen die hetzelfde boden tegen dezelfde, professionele condities, vond Teuwsen niet. De wens was om het netwerk zo open en toegankelijk mogelijk te houden. “Het moest vooral een product zijn waar iedereen fijn mee kan werken”, zegt Teuwsen. “Dat is gelukt. Als je iets verkeerd doet, word je als eindgebruiker in quarantaine gezet. Een eerste keer kun je jezelf daar weer uithalen nadat je het probleem hebt opgelost.”

De onderwijsinstelling heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. “We hebben een splitsing op netwerkniveau aangebracht: beheerde devices, onbeheerde devices, telefoons en resources (printers en dergelijke). Verder hebben we een apart gastennetwerk waar onze gasten op kunnen werken.”

Beheersvoordeel

Behalve dat het voor de studenten prettig werkt met Tesorion Immunity , levert het product ook een belangrijk beheersvoordeel op. “Het is allemaal veel eenvoudiger geworden. Vroeger moesten we op zoek naar de juiste patchkabel als we iets moesten wijzigen.”

“Tesorion Immunity herkent automatisch welk apparaat is aangesloten. Daardoor is veel op afstand van achter het bureau te organiseren en dat scheelt heel veel loopwerk. We besparen letterlijk op slijtage van de schoenen”, aldus Teuwsen. Bovendien is de toepassing ROC-breed geïmplementeerd. Betekent dit veel ritjes naar de andere locaties? “Nee, daar zijn we bijna nooit”, zegt ICT-medewerker Rutger Janssen. “Alles kan vanuit hier gebeuren; dat maakt het een ideaal systeem voor ons.”

Functionaliteiten aandragen

ROC Nijmegen maakt dankbaar gebruik van alle functionaliteiten die Tesorion Immunity bevat. “Tesorion doet veel aan ontwikkeling. We worden bijtijds ingelicht over de jaarlijkse verplichte update die het systeem moet ondergaan, maar de niet-verplichte updates pakken we ook mee”, vertelt Houkes. “Nieuwe ideeën voor functionaliteiten kunnen we zelf aandragen en hier wordt vaak iets mee gedaan.”

Beste ICT-investering

De prijs-kwaliteitverhouding van het product is volgens Teuwsen uitstekend. Hij gaat zelfs zo ver dat hij het “de beste investering op ICT-gebied ooit” wil noemen. “Ik zou wel willen, maar ik kan gewoon geen negatieve aspecten benoemen. Het product is ontwikkeld door professionals met verstand van zaken en dat merk je: het werkt perfect.”
Ook over Tesorion als leverancier is hij tevreden. Enkele ICT-collega’s hebben onlangs een eerste gebruikersmiddag bijgewoond. “Dat was een groot succes wat ons betreft; we hebben er echt wat aan gehad”, vertelt Houkes. De gebruikersmiddag tekent volgens Teuwsen de servicegerichte instelling van Tesorion: “De service is uitstekend. We gaan zeker nog een lange tijd door met deze partij.”

Close Menu