Voorkom dat cybercriminelen de logistieke processen verstoren

Tesorion helpt bedrijven in de logistieke sector om veilig en weerbaar te worden op het gebied van cybersecurity.

Dankzij een stukje automatisering en digitalisering, zoals data-uitwisseling tussen boordcomputers, fleetmanagementsoftware, ERP-systemen en logistieke software, wordt er steeds meer inzicht en overzicht gecreëerd. Zo kunnen bijvoorbeeld de gereden routes en de beladingsgraad van de floot worden geoptimaliseerd.

Automatisering en digitalisering stelt de logistieke sector echter ook voor nieuwe uitdagingen. Rapportages en dashboards die de bedrijfsprocessen en financiële stromen inzichtelijk maken zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Deze bedrijfsgevoelige informatie is echter niet voor iedereen bestemd, al helemaal niet voor mensen buiten uw bedrijf. Ook koppelingen met systemen van derden, zoals douanesystemen, zorgen ervoor dat er veel data wordt uitgewisseld, vaak op basis van geautomatiseerde processen. Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijfsgegevens en data niet bij derden terecht komen?

Ruim 40% van de bedrijven in de logistieke sector heeft al eens te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking

Ook cybercriminelen zien dat de sector volop aan het automatiseren is en proberen daar handig gebruik van te maken. Dat is duidelijk te zien aan het aantal logistieke dienstverleners, distributiecentra, rederijen en havens dat slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Deze bedrijven lopen een verhoogd risico vanwege hun afhankelijkheid van informatietechnologie. Denk daarbij aan zowel de connectiviteit tussen de diverse systemen die binnen het bedrijf in gebruik zijn, als de connectie met de systemen van derden.

Het is belangrijk om u te realiseren dat deze data ook voor cybercriminelen interessant kan zijn. Het beveiligen van deze data is daarom van groot belang. Immers, een elektronisch herroutering van een container maakt diefstal onderweg een stuk eenvoudiger. Ook toegang tot bijvoorbeeld laad- en losdata, geplande douane-inspecties en inklaringsgegevens kan voor criminelen zeer waardevol zijn.

Vraag ook uw toeleveranciers en afnemers naar hun cybersecuritymaatregelen

Een deel van de bedrijven in de Transport en Logistiek, namelijk de scheepvaart en luchtvaart worden beschouwd als onderdeel van de vitale infrastructuur. Dat betekent dat als bedrijven in deze sector getroffen worden, de impact groot is. Ook niet-vitale bedrijven kunnen aantrekkelijk zijn om aan te vallen en als springplank te gebruiken naar vitale doelwitten, omdat zij zich in dezelfde logistieke keten bevinden. Dit onderschrijft het Nationaal Cyber Security Centrum in haar “Cybersecuritybeeld Nederland 2020”. Dit vraagt van de hele sector dat zij haar cybersecurity op orde heeft.

In veel gevallen van cybercrime blijkt de mens de zwakste schakel. In verreweg de meeste van die gevallen gaat het om incidenten waarbij een medewerker een malafide e-mail, SMS of WhatsApp-bericht heeft ontvangen en op een link in het bericht heeft geklikt. Via deze methode, phishing, probeert een cybercrimineel uw inloggegevens of andere gevoelige informatie buit te maken.

Ook het gebruik van ransomware (gijzelsoftware) neemt toe. Ransomware zorgt ervoor dat u niet meer bij (een deel van) uw bestanden kunt. Na betaling van het gevraagde losgeld worden deze bestanden, als alles goed gaat, weer ontsleuteld. Echter, het (deels) niet kunnen beschikken over data zorgt in de regel voor aanzienlijke kosten.

Tesorion Immunity

Nachtrust voor iedereen, doordat Immunity geautomatiseerd detecteert en isoleert

Digitalisering, automatisering en nieuwe vormen van dienstverlening brengen dus diverse uitdagingen met zich mee op het gebied van cybersecurity. Een van de zaken die hierbij op orde moet zijn is de veiligheid van het eigen bedrijfsnetwerk. Pak het risico van malware die van buiten de organisatie naar binnen komt aan, net zoals het risico van een geïnfecteerd apparaat dat op het netwerk aanwezig is. In beide gevallen is direct en geautomatiseerd handelen noodzakelijk.

Er is een oplossing nodig die de diverse dreigingen geautomatiseerd detecteert, op basis van beleidsregels classificeert en vervolgens de betreffende systemen isoleert. Tesorion Immunity laat niemand toe die een bedreiging voor uw data vormt. Zelfs bij al vertrouwde apparaten let Tesorion Immunity op afwijkend gedrag en reageert onmiddellijk op bedreigingen door een geïnfecteerde apparaten te isoleren. Zo hoort beveiliging van uw belangrijkste assets geregeld te zijn.

Gaat het toch mis? Blijf kalm en bel 088 27 47 800

Wordt uw organisatie of instelling toch doelwit van hackers of slachtoffer van malware? Dan is Tesorion er voor u om het risico op schade te minimaliseren of zelfs te voorkomen. We beschikken daarvoor over een eigen T-CERT team.

Voor een proactieve oplossing om uw bedrijfsprocessen- en data te beschermen heeft Tesorion twee oplossingsrichtingen. U heeft daarbij de keuze tussen een oplossing in eigen beheer, Tesorion Immunity, of het uitbesteden van uw cybersecurity aan ons Security Operations Center (SOC).

CERT

Tesorion beschikt over een specialistisch Computer Emergency en Response Team (CERT). Dit team staat 24/7 voor u klaar om te assisteren in geval van digitale calamiteiten. Tesorion is bovendien onderdeel van Z-CERT, het Emergency en Response Team specifiek voor de zorgsector. Daarnaast was Tesorion als een van de eerste partijen aangesloten bij het initiatief Wij helpen Ziekenhuizen.

Meer informatie over CERT

Ons SOC neemt u het werk uit handen

Onze cybersecurityspecialisten van het SOC bewaken en monitoren continue uw bedrijfsnetwerk, infrastructuur en applicaties. Aan de hand van verschillende gebeurtenissen kan Tesorion een cyberaanval tijdig detecteren en uitschakelen. Zo is de continuïteit van uw bedrijfsvoering gewaarborgd.

Meer informatie over SOC

Cyberdreigingen zijn helaas niets nieuws meer. Maar een echt sluitende cyberaanpak is dat wel.

Tesorion gebruikt uw gegevens voor het versturen van de gevraagde informatie en mogelijk telefonisch contact. U kunt zich op elk gewenst moment afmelden. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.

Tesorion cybersecurity whitepaper