Internet of Things (IoT)

Al onze apparatuur wordt ‘slimmer’ dankzij technologie. Dit zie je overal in je omgeving terug. Van koelkasten met sensoren om te voldoen aan HACCP richtlijnen, tot interactieve reclamezuilen om verkopen te stimuleren. Al deze apparaten die in verbinding staan met het internet noemen we Internet of Things (IoT). Je komt IoT-oplossingen tegen in de kantoorautomatisering (printers, telefoons) en ook in gebouwautomatisering (toegangscontrole, klimaatbeheersing, camera’s).

Connectiviteit, rekenkracht en software maken het gebruik van IoT mogelijk. Precies deze drie factoren zorgen er ook voor dat deze apparaten kwetsbaarheden bevatten die uitgebuit kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat je maatregelen treft zolang het apparaat dienst doet in jouw omgeving.

Veilig gebruik maken van IoT

Het beveiligen begint bij de basis:

  • Wees je bewust van de mogelijke risico’s
  • Koop geen apparatuur waarvan wachtwoorden niet kunnen worden gewijzigd
  • Zorg dat de apparatuur gedurende de lifecycle software-updates krijgt
  • Wijzig de standaard fabriekswachtwoorden altijd
  • Zorg dat wachtwoorden verschillen tussen de apparaten
  • Voer patches en updates uit op deze apparatuur

Veel van deze basismaatregelen zijn vanzelfsprekend als het om PC’s of laptops gaat, echter bij IoT-apparatuur vergeten we dit dikwijls. Zijn de wachtwoorden op jouw printers of VoIP-toestellen ooit aangepast? Waar werkplekken voorzien worden van anti-virus software en rol gebaseerde rechtenstructuren heb je deze maatregelen niet bij IoT-apparatuur. Het is daarom van belang de beveiliging naar een ander abstractieniveau te tillen; het netwerk. Zorg voor dynamische segmentatie op je netwerk, maar ook voor geautomatiseerde detectie van afwijkend gedrag en de response die daarop nodig is.

Omdat bij IoT digitale veiligheid zich manifesteert buiten het traditionele IT-domein, kan de impact van een incident directe gevolgen hebben voor je organisatie.

Onze oplossingen

Haal met Tesorion Immunity een krachtige oplossing voor dynamische segmentatie, geautomatiseerde detectie en response in huis.

Dankzij het Tesorion SOC worden kennis over kwetsbaarheden en dreiging in cybersecurity gebruikt om de juiste beslissingen te nemen voor jouw organisatie.

Cyberdreigingen zijn helaas niets nieuws meer. Maar een echt sluitende cyberaanpak is dat wel.

Tesorion cybersecurity whitepaper