Nederlands bedrijfsleven lijkt impact cybercrime te onderschatten

By 20 januari 2020 Nieuws
Deel dit bericht!

Explosieve stijging aantal incidenten

Het aantal cybercrime-incidenten is de laatste jaren fors gestegen. Het bedrijfsleven lijkt zich niet altijd in voldoende mate bewust te zijn van de risico’s die een cyber-aanval met zich meebrengt. De Nederlandse cybersecurity-specialist Tesorion signaleert daarnaast dat een groot deel van de Nederlandse bedrijven en organisaties niet goed voorbereid is op cybersecurity-incidenten. Het gaat daarbij niet alleen om de recent bekendgemaakte lekken in Citrix en Microsoft Gateway Services, ook het aantal ransomware-incidenten neemt explosief toe.

Dr. Ir. Rick Hofstede, Technisch Directeur bij Tesorion: “Hackers hebben een uiteenlopend arsenaal van middelen om bij bedrijven binnen te dringen. Het goed beveiligen van de meest kritische data en systemen, ‘de kroonjuwelen’, is daardoor voor veel bedrijven een zeer grote uitdaging. De grote digitale transformatie van bedrijven zorgt voor een steeds groter wordende afhankelijkheid van IT. Deze ontwikkeling zorgt voor een verhoogd risico op incidenten. Wij merken dit door het toenemend aantal verzoeken om assistentie en forensische ondersteuning van de ‘digitale brandweer’: het Tesorion Computer Emergency Response Team (T-CERT).”  

Toch worden de risico’s van cybercrime niet in voldoende mate onderkend. Rick Hofstede: “Inderdaad moeten we dat bijna dagelijks constateren. Ervaring leert dat men veelal denkt de zaken goed voor elkaar te hebben, maar het tegendeel blijkt vaak het geval.”  

Tesorion beschermt dagelijks honderden bedrijven en organisaties in Nederland en deelt haar cybersecurity-kennis onder andere met Europol en het Team High Tech Crime van de Nederlandse Politie. Hierbij speelt Tesorion een pro-actieve rol in het ontsleutelen van door ransomware gegijzelde data. Tesorion is zeer actief in het opsporen en analyseren van cyber-bedreigingen en is daarnaast door Microsoft benoemd tot toonaangevende partner in het delen van deze Threat Intel (dreigingsinformatie). Hofstede: “Hoewel wij nog betrekkelijk kort actief zijn in Nederland weten steeds meer bedrijven, non-profitorganisaties en overheden ons te vinden. Door onze brede dienstverlening bieden wij een unieke propositie. Onze 160 specialisten zien het als hun missie om Nederland veiliger te maken.”